Glöm NSA, så här fungerade Stasi

Den 10 augusti, 2014, i Politik, av MFC

Dags för en historielektion för att påminna oss om hur en polisstat fungerade på riktigt i delade Tyskland, främst östtyskland. I det 20-minuter långa klippet går Hubertus Knabe igenom hur östtyska säkerhetstjänsten Stasi fungerade och hur han själv drabbades av dess bevakning. Han ger oss en kuslig påminnelse om vad som varit och varför vi ska vara på vår vakt så det inte upprepas igen. Han förklarar också skillnaden mellan NSA och Stasi och det lär förvåna en del men vi ska komma ihåg att vi lever i en demokrati eller ”demokrati” om ni vill och det gör hela skillnaden idag mot hur det var då. Det återstår förstås att se hur framtiden ser ut om/när det politiska klimatet hårdnar, åsiktsfrihet begränsas och inskränkningar i våra friheter tar form.

Källa:
https://www.ted.com/talks/hubertus_knabe_the_dark_secrets_of_a_surveillance_state
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ministeriet_f%C3%B6r_statss%C3%A4kerhet

Taggad med:
 
Observera! När du kommenterar sparas en kaka (eng. cookie) i din dator. Detta för att du ska slippa mata in samma uppgifter igen. Genom att kommentera ger du ditt medgivande till att det lagras en kaka för detta endamål. Detta meddelande tjänar som information och upplysning om detta eftersom det numera är lagstiftat att upplysa om, när och varför en kaka lagras på den lokala datorn.

1 Kommentar » to “Glöm NSA, så här fungerade Stasi”

  1. Janne skriver:

    Lysande liten föreläsning. Tack för att du la upp den.

    Som jag ser det är det två saker som skiljer Stasis nyfikenhet från NSAs.

    Den första är som HK påpekar att vi lever i en demokrati (typ) och troligen inte behöver vara rädda för att kritisera överheten. Om vi inte är muslimer och bor i USA alltså.

    Den andra är att NSA & Co är så oändligt mycket nyfiknare än Stasi någonsin var. Det bäddar för en totalitär stat på ett helt annat sätt än vad Stasi någonsin skulle kunna ha gjort.

Skriv en kommentar