Lånefesten för hushållen vill inte ta slut. Senaste statistiken från SCB visar på en ökning av hushållens lån med 5.4% under Juni. Spännande tider! Alla riktar blickarna mot Riksbanken och Stefan Ingves som uttryckt oro för hushållens skulder. Anders Borg vill se bindande amorteringskrav och kommer ta upp detta på stabilitetsrådets möte i november. November! Efter valet!

Det är för sent nu. Hushållens skulder är nu bra nära tretusen miljarder och det är inte frågan om vi har en bubbla utan när den ska på allvar spricka. Allting pekar på att Stefan Löfvén kommer ta över ett sjunkande skepp efter höstens val. Hur skeppet sjunker kan man förstås spekulera i men det kommer bli dramatiskt, inte från en dag till en annan men sett över månader och inte minst över år.

Senaste räntesänkningen av reporäntan med 50 punkter till 0.25% spär troligen på lånefesten ytterligare och om man tyckte det var problematiskt innan så får man väl beteckna det som nu pågår som sista andetaget. Det kommer förstås inte talas om detta under valet. Finns inget politiskt parti som vill ta i frågan ens med tång när man behöver röster. Ta bort ränteavdraget anses vara tabu och att införa amorteringskrav är en process som inte löser problemet i en handvändning.

Hursomhelst så kommer kommande mandatperiod vara mycket turbulent. Att vi får en vänsterregering råder det inget tvivel om. Alliansen är splittrade i många frågor och Fredrik Reinfeldt har abdikerat i tysthet. Stefan Löfvén tar över ett land som kommer präglas av sparpaket och nerdragningar som saknar motstycke under kommande mandatperiod(er). Om man vill se satsningar i skola, vård och omsorg så ska man leta annanstans. Pengarna kommer inte att finnas för Sverige. Skuldkrisen kommer behöva hanteras och det kommer bli tufft.

Hur allting kommer utspela sig är en gissningslek men som man säger, hjälmarna på efter valet!

Källor:
http://www.dn.se/ekonomi/hushallens-skuldsattning-okar/
http://www.reuters.com/article/2014/07/25/sweden-lending-idUSL6N0Q01YO20140725

Taggad med:
 
Observera! När du kommenterar sparas en kaka (eng. cookie) i din dator. Detta för att du ska slippa mata in samma uppgifter igen. Genom att kommentera ger du ditt medgivande till att det lagras en kaka för detta endamål. Detta meddelande tjänar som information och upplysning om detta eftersom det numera är lagstiftat att upplysa om, när och varför en kaka lagras på den lokala datorn.

3 Kommentarer to “Lånefesten fortsätter, sista andetaget före det stora fallet?”

 1. B skriver:

  Verklig källa…

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Finansmarknad/Amnesovergripande-statistik/Finansmarknadsstatistik/ (Länk stabil nog att bokmärka!)

  > ”Tabeller & Diagram”
  > Ladda hem Finansmarknadsstatistik, juni 2014 (12 Mb) .xls
  > Se flik 4.3
  > Tabell 4.3.3

  Tada!

  För den som kan sina grafer är det mycket roligt att plotta tillväxttakten över tid.
  Och ovanpå den sedan plotta Riksbankens reporänta.

  Då inser man lätt att reporäntan inte alls styr utlåningen utan tvärtom, reporäntan justeras med fördröjning efter (bankernas godtyckliga) kreditutgivning.

 2. Farfar skriver:

  Roligt att du verkar vara tillbaka!

  B:
  Precis rätt!

  Aktiebubblan, nollräntor och bolånefesten håller igång ”tillväxten”. Bankerna lånar ut och räknar med att bli räddade av staten när allt brister, vad annars?

  Man säger att människor är de mest intelligenta varelser som existerat här på jorden, men man kan stilla undra var den intelligensen sitter.

 3. clas skriver:

  nice to see you again !!-

Skriv en kommentar