Hoppsan!

I en debattartikel skriver Olle Wästberg det som ingen vill höra. Nämligen att vi är utsatta för ett klassiskt propagandakrig från främmande makt (läs: Ryssland). Detta är förstås i skuggan av krisen på krimhalvön och oroligheterna i Ukraina. Vill man fördjupa sig i detta kan man göra det genom att betrakta nyhetsflödet från Russia Today och de nyheter som västerländska medier rapporterar nästintill okritiskt. Nu har man väl kanske förstått att allt inte är så sanningsenligt som det från början framstår men det tar tid att förstå vad som pågår. Särskilt när man under en längre tid förnekat att vi skulle behöva uppleva ett nytt kallt krig eller ännu värre en ny storkonflikt.

Det finns många kloka ord i Olles debattartikel så jag föreslår att du går dit och läser det själv. Jag tänker inte citera annat än följande och av den enkla anledningen att det visar hur långt man går för att sprida desinformation och felaktigheter kring vad som pågår i Ukraina och på krimhalvön:

Engelskspråkiga, statsstyrda Russia Today citeras flitigt i västerländska medier. Freedom House visade nyligen i en rapport att bland andra Ryssland anställer kommentatorer som agerar på kommentarssidor i västliga medier

Var känner vi igen detta?… Min bloggranne Cornucopia? har skrivit om detta och jag vet att många skrattat åt detta faktum att det förekommer kommentarer på hans blogg från ryska intressen:

Det finns rent av de här i kommentarsfälten som säger sig välkomna en rysk ockupation av Sverige och anser att vi skulle få det bättre om vi styrdes av denna genomkorrumperade icke-demokrati, utan mötesrätt, utan yttrandefrihet, utan pressfrihet, med förföljelser av minoriteter och med omfattande valfusk.

Vi ser nu hur illa det skulle bli vid en eskalerad konflikt, då svensk psykologisk och medial försvarsförmåga är helt obefintlig. Det sitter nyttiga idioter, medlöpare och quislingar bakom tangentbord, vid fikabord eller ringer in till radion och går främmande makts ärenden. Med eller utan lön. Det sitter rent av nyttiga idioter i Public Service som P3

Det är en skrämmande verklighet som utspelar sig och egentligen är tajmingen perfekt. Efter flera decenniers avtrubbande med tv-reklam och nöjes-TV så är vi mottagliga för vad som helst i allt brus. Vårt psykologiska försvar är nedlagt och med den också möjligheten att minimera skadorna från främmande makts inflytande via olika medier.

Som avslutning vill jag tipsa om Johan Wiktorins blogginlägg om Rysslands sätt att agera jämfört med USA. Mycket intressant läsning!

Källor:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-behovs-en-strategi-mot-rysk-propaganda_3365718.svd
http://sv.wikipedia.org/wiki/Olle_W%C3%A4stberg
http://cornucopia.cornubot.se/2014/03/vem-vill-utmana-en-galning-med-karnvapen.html
http://kkrva.se/ukraina-strategisk-kommunikation-och-icke-kinetska-attacker-mot-sverige/

Observera! När du kommenterar sparas en kaka (eng. cookie) i din dator. Detta för att du ska slippa mata in samma uppgifter igen. Genom att kommentera ger du ditt medgivande till att det lagras en kaka för detta endamål. Detta meddelande tjänar som information och upplysning om detta eftersom det numera är lagstiftat att upplysa om, när och varför en kaka lagras på den lokala datorn.

15 Kommentarer to “Psykologisk krigföring i en tid när psykologiskt försvar är nedlagt i Sverige”

 1. Justinian skriver:

  Tjena MFC! Du borde vara lite mer kritisk mot dina källor, ty annars är det du som är den nyttiga idioten i saken.
  T.ex. varken Freedom House, Cornuboten eller Olle Wästberg brydde sig att påpeka om att det faktiskt är västerländska myndigheter (DoD, Pentagram) som mest ägnar sig åt att ”anställa” sock-puppets, både av kött och ben och AI-baserade.

  Det stämmer att sanningen dör först när ett krig börjar, dock är det var och ens uppdrag att vända på myntet och också granska dess andra sida innan man drar slutsatser. Ifrågasätt allting och lita på ingen, annars är det du som är psy-ops:ens offer.

 2. Zokrates skriver:

  Så i din kritik av rysk statspropaganda stöder du dig på uppgifter från Freedom House vilket är USA, propagandaorgan, finansieras av USAs regering och leds av en fd minister i den amerikanska regeringen.

  Vem är det som är den nyttiga idioten nu?

  Synnerligen märkligt att du och Cornu som i andra ämnen brukar kunna hålla två eller fler tankar i huvudet samtidigt, i detta ämne förvandlas till dreglande rabiata russofober.

 3. MFC skriver:

  Ni har uppenbarligen inte läst min blogg tillräckligt länge.

 4. Zokrates skriver:

  Tja, jag har tittat in här regelbundet under i alla fall två års tid, det är därför jag vet att du kan bra mycket bättre än så här…

 5. Adria skriver:

  Herren Gud, det är bara att sluta läsa din blogg.
  RT Russia Today är bland de få pålitliga nyhetskällor i Europa idag.
  Varje politisk ämne på RT kan kommenteras HELT UTAN CENSUR !
  Komentarraderna på SVERIGES RADIO är borta ! Men även under tiden när de fanns alla kommentarer som var kritiska mot NATO/USA/EU/ISRAEL var ju RADERADE DIREKT !!!
  Västmedia är TOTALKONTROLLERADE och de för GLOBALISTISK AGENDA.
  De sprider lögner om alla folk som visar motstånd mot SATANISTISK NWO och globalisternas brottslighet. De ljuger om Ryssar, de ljuger om Serber om Afganer om Iranier, om Syriska folket om Palestinska folket osv.
  Men människor i hela världen har blivit medvetna om detta och nu blir de västs ”journalister” attackerade av ”folket på gatan” i många länder (Från Afghanistan, Kabul till Ryssland, Krim).

 6. MFC skriver:

  Jag skriver ett blogginlägg som är kritiskt mot Ryssland och plötsligt är jag nyttig idiot, psy-ops-offer och eventuellt annat jag missat.

  Noterar detta.

  Det är svårt att förhålla sig till sanningen när allt är lögner, i stort och smått. Även om RT kan vara en intressant nyhetskanal som skildrar det som ”väst” inte skildrar så är det fortfarande finansierat av Ryssland och Putins regering och du får inte höra mycket om ens något som är kritiskt mot Putin i reportagen. Pest eller kolera, avgör själv. Jag väljer när jag kan lita på RT och inte. Därmed inte sagt att alla källor jag hänvisar till är tillförlitliga men det är vad har vi att förhålla oss till. Hur man än vinklar det så är ingen källa trovärdig så länge du själv inte upplevt det på plats. Då får man nöja sig med det som finns och hoppas det går att lita på. Ibland går det och ibland inte och då får ju ni själva avgöra om ni vill tro på det.

  Uppskattar era åsikter.

 7. Justinian skriver:

  MFC, det finns fortfarande oberoende och tillförlitliga källor, det gäller bara att leta rätt.

  Lämnar här några förslag på webbsidor som kan vara av intresse för dig och din bloggs läsare:
  http://www.globalresearch.ca/
  http://www.voltairenet.org/
  http://stratrisks.com/

  Ta dig lite tid att bläddra igenom och läsa några inlägg. Tacksam om du sen återkommer med dina tankar…

 8. Erik skriver:

  Ok… Putin är hemsk, propaganda förekommer etc etc , blaha blaha…

  För att sammanfatta läget så gallskriker Svenne Banan så fort någon, propagandist eller inte, presenterar en alternativ/rysk syn på händelserna, samtidigt tror den naive PK-svennen på precis ALLT som kommer från dom mer sofistikerade propagandaorganen i väst. Allt från öst är fruktansvärd lögnpropaganda som nte ens behöver bemötas, allt från väst är fakta, sanning och får inte ifrågasättas. Alla som har invändningar, ställer frågor och inte omedelbart reagerar på ett politiskt korrekt sätt är rysskramare, putinälskare, propagandaoffer och allt vad det är. EU och USA vet bäst, och om du tycker annorlunda skall du registeras och i förlängningen elimineras. Alla avvikande åsikter är ”näthat” och måste förbjudas, samtidig kokar PK-eliten av glödande rysshat …

  Den här stämningen av masspsykotiskt rysshat är verkligen obehaglig! Är det krig ni vill ha eller? Ni kommer nog att få det om ni inte ens försöker förstå hur ryssland ser på händelserna.

  Extra skrattretande är att diverse paranoida och näst intill mentalsjuka bloggare fått för sig att internet är totalt infiltrerat av automatiska ryska propagandarobotar och betalda propagandister!

 9. MFC skriver:

  Propaganda förekommer på båda sidorna. Mer än så behöver jag inte säga för vad jag än skriver här så kommer det tolkas felaktigt.

 10. Adria skriver:

  MFC, du har ju redan sagt mycket genom att publicera denna artikel.
  Visst finns ju propaganda på båda sidor men Ryssland betalar inte demonstranter i Grekland, Spanien, Italien. Jag har aldrig set Putin eller Lavrov på SINTAGMATORGET i Aten !!!!!!!
  Västvärlden betalade fattiga Moldavier 30 EUR per dag och tågade de till KIEV att demonstrera mot Janukovic. På TORGET i KIEV tågade alla EU/USA politiker och hetsade folk mot Janukovic och mot Putin.

 11. Sveno skriver:

  Tråkigt att en mångfald av media behandlas så vårdslöst av högdragna bloggägare. RT och Iranska TV kanaler är borttagna ur sortimentet i deflesta EU länder. Och det enda sättet att få en annan bild av världen får man gå in på internet. De som propagerar för att kommentarer o motståndarens nyhetskanaler är psy-op visar på sin egen rädsla för att du och jag skulle själva vilja behandla information. Vilket blogg ägaren, PK media länge själva stått för.

 12. Adria skriver:

  Eller ta bara de satanistiska tjejerna PUSSY RIOT och se hur stor utryme de får i svenska MSM medier.
  Om de är så bra taga de till Sverige så får de bajsa i era religiosa tempel. (Jag kan inte kalla era tempel för kristna kyrkor. Det är de inte längre eftersom de vigslar bögar).
  Ryssland är enda land i Europa vars president och statslednind värnar om kristendom och kristna värderingar. KRISTUS KOMMER ATT VARA MED SIT FOLK ! RYSSLAND TILLHÖR JESUS OCH INTE SATAN !
  Självklart att alla hederliga Ryska muslimer skall oxo bo fritt i Ryssland som de altid gjört. MEN SATANISMEN SKALL INTE SEGRA ÖVER RYSSLAND.

 13. Adria skriver:

  För att argumentera min föregående inlägg skulle jag belysa KRISTNAS STÄLLNING I SYRIEN. Medan Ryssland gör alt för att skydda de Kristna i Syrien, EU/USA/NATO gör alt för att hjälpa de SALAFISTER/WAHABISTER som utrotar både kristna och även de hederliga muslimer.

 14. Justinian skriver:

  Hej MFC!

  Undrar om du haft tid att gå igenom de länkar som jag bifogade till min föregående post. Tacksam för ditt svar.

 15. MFC skriver:

  Justinian, Jag känner till två av länkarna. Har dock aldrig tyckt att det har varit aktuellt att länka till dom.

Skriv en kommentar