Hållbarhet, eller det finare ordet hållbar utveckling, är ett ord och/eller uttryck som vi kommer att få bekanta oss med mer och mer. Min gissning är att det blir under mer otrevliga former då vår förmåga att anpassa oss till ett hållbart samhälle i större skala (läs:globalt) under fredliga former är ganska liten.

Men tills dess kan ni åtnjuta lite återbäring på licensavgiften genom en 55 minuter lång dokumentär via Utbildningsradion. Dokumentären betitlad ”Hållbarhetens gräns” är berättelsen om boken med samma titel på engelska ”The Limits to Growth”, dess uppkomst och reaktionerna efter dess publicering.

Så här sammanfattar Utbildningsradion dokumentären:

För mer än 40 år sedan varnade en forskargrupp från MIT för att världens växande befolkning och ekonomiska tillväxt skulle utarma jordens resurser och att naturen och samhället inom en relativt snar framtid skulle kollapsa om ingenting förändrades. De för sin tid kontroversiella påståendena publicerades i boken ”The Limits to Growth” som kom att påverka den internationella debatten. Här berättas historien om bokens uppkomst genom intervjuer och arkivmaterial med författarna Dennis Meadows, Donella Meadows, Jørgen Randers och Bill Behrens samt bokens mentorer Aurelio Peccei och Jay Forrester. De berättar också hur de ser på dagens situation när mycket av det de varnade för har slagit in, och hur de ser på framtiden.

Det finns många intressanta delar i dokumentären men en sak som fångade mina sinnen var följande av Anna Pignocchi, Aurelio Pecceis sekreterare:

Nu när Romklubben fått mer uppmärksamhet kunde man arrangera ett möte med statsledare 1974. Man hade österrikiske förbundskanslern Bruno Kreiskys stöd. Mötet var i Saltzburg, och deltog gjorde Mexikos president Echevarria, Senegals president Leopold Senghor, den kanadensiske premiärministern Pierre Trudeau och Sveriges statsminister Olof Palme.
Han sa att han ”full-heartedly”, helhjärtat, stödde det Peccei sa men att han, om han hade intagit en så drastisk hållning och genomdrivit en så sträng politik, aldrig skulle ha blivit omvald . Därför var han tvungen att kompromissa.

Just så, är problembilden FORTFARANDE idag. Men jag ska inte förstöra er upplevelse av dokumentären utan klicka på bilden nedan för att komma till URs sida med hela dokumentären. Den är för övrigt tillgänglig till och med 30:e juni 2016. Så ni har nästan 1½ år på er att se denna. Tills dess hinner det hända mycket, både här i Sverige och runtom i världen.

Limits to the growth

Källor:
http://www.ur.se/Produkter/179422-Varlden-Hallbarhetens-grans
https://twitter.com/cckid7/status/435518728470818816

Observera! När du kommenterar sparas en kaka (eng. cookie) i din dator. Detta för att du ska slippa mata in samma uppgifter igen. Genom att kommentera ger du ditt medgivande till att det lagras en kaka för detta endamål. Detta meddelande tjänar som information och upplysning om detta eftersom det numera är lagstiftat att upplysa om, när och varför en kaka lagras på den lokala datorn.

4 Kommentarer to “Återbäring på licensavgiften: Hållbarhetens gräns”

 1. Fiskarn skriver:

  Sevärd!
  Makroekonomerna är lustiga som i 40 år har bortsett från detta med tillväxtens gränser med argumenten att marknaden kommer ordna problemet. Det är möjligt att marknadsekonomin och marknaden skulle ordna upp allt om det inte vore för att den är manipulerad, vilket det finns otaliga bevis på…
  Sköt om er därute, det kommer bli en stormig framtid tror jag…
  /Fiskarn

 2. Fiskarn skriver:

  Mer återbäring i form av senaste dokument utifrån som handlar om råvarumarknaden. Innehåller ytterligare bevis om hur pappersmarknaderna har vuxit sig så stora så att de manipulerar det verkliga marknadspriset för fysisk produkt. Definitivt sevärd!
  /Fiskarn

 3. MFC skriver:

  Fiskarn, klipp upplagt!

  Tack för tipset!

 4. Kalle AnKa skriver:

  Vad är det som begränsar att 50 miljarder människor skulle kunna leva i sus och dus ?

  Energi ? . Finns hur mycket som helst E = mc2 teknisk fråga alltså.
  Utrymme ? . Med nuvarande inflyttning till städer kommer ca 2% av ytan vara bebodd i en inte alltför avlägsen framtid. Det finns dessutom fler planeter / månar .
  Mat ? . Med tillgång till energi kan öknar odlas , återigen en teknisk fråga.

  Det handlar inte om fysiska begränsningar. Det handlar om baklänges önsketänkande.

Skriv en kommentar