God Jul & Gott Nytt År

Den 23 december, 2012, i Livslust, av MFC
Sverige 2013/2014
Sverige 2013 & framåt? (Obs, montage … än så länge)

När jag ska summera det här året som gått så vet jag inte riktigt var jag ska börja. Om jag ska börja någonstans så tänker jag på det här året som gått och hur Sverige gått från en Pippi-Långstrump-ekonomi till en skuldtyngd ekonomi (el. skuldslavsekonomi) på kort tid. Vill man ha historiska referenser så kan man se vad OECD skrev i början av 2011 och jämföra med vad man skrev i början av 2012. Låt oss se vad det blir för dom 2013.

En annan intressant förändring som vi kanske tänkt på men inte ur ett större perspektiv är medias strålkastarljus på ”preppers” och ”survivalister” senaste tiden. Inte helt oväntat då sånt (survivalism & preppers) som allting annat blir en del av helheten när problemen vi står inför ska belysas. Man kan liksom inte blunda för det längre. Särskilt när vi nästan varje månad/vecka läser om strömavbrott och andra störningar i vårt samhälle. Till detta kommer förstås osäkerheten om framtiden. Vi vet inte vart vi är på väg men vägen dit kan bli enklare om vi förbereder oss. Sedan kan man välja om man vill använda ordet ”prepper”, ”survivalist”, ”pessimist” eller bara ”realist”. Positivt är att folk, enligt Google Trends i alla fall, mer tänker på förberedelse än överlevnad och det i sig är ett gott tecken inför framtiden, se graf nedan.

Trenden hos Google för orden ”survivalism” & ”prepper”

 

Om det betyder något så är det bra att människor nu börjar inse att saker och ting inte är som de varit och att man måste börja göra något. Problemet som jag ser det är bara att förvirringen är stor och att många röster talar samtidigt. Man vet inte vem man ska lyssna på och varför. Man vet helt enkelt inte vad man måste göra och där tror jag grafen ovan talar sitt tydliga språk. Först kom smällen, sedan vaknade man och nu förbereder man sig. Sedan finns det intressen från regeringsmakten att behålla lugnet och mana till återhållsamhet i hur långt man vill förbereda sig. Vi måste trots allt fortsätta konsumera och låtsas som ingenting. I USA har man gått så långt som att man misstänkliggjort s.k. ”preppers” och klassat dom som potentiella terrorister (se alla flygblad som delats ut inom olika områden).

Det nya året kommer att bli intressant, som alltid, då vi inte vet riktigt vad som väntar. Man kan ana en hel del men den samlade bilden är att osäkerheten är högre än någonsin. Med det sagt så hoppas jag ändå på ett intressant år med nya utmaningar och trevliga diskussioner. Det kommer inte att råda brist på ämnen.

Jag vill slutligen önska alla läsare, besökare och bloggrannar trevliga helger, god jul och ett gott nytt år!

Källor:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4453748
http://www.dn.se/ekonomi/oecd-svensk-ekonomi-stark-som-pippi
http://www.oecd.org/eco/46901967.pdf
http://www.oecd.org/eco/surveys/Sweden%202012%20Overview.pdf
http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/pippi-langstrump-ekonomin.html
http://publicintelligence.net/fbi-suspicious-activity-reporting-flyers/

Taggad med:
 
Observera! När du kommenterar sparas en kaka (eng. cookie) i din dator. Detta för att du ska slippa mata in samma uppgifter igen. Genom att kommentera ger du ditt medgivande till att det lagras en kaka för detta endamål. Detta meddelande tjänar som information och upplysning om detta eftersom det numera är lagstiftat att upplysa om, när och varför en kaka lagras på den lokala datorn.

3 Kommentarer to “God Jul & Gott Nytt År”

  1. Adriatico skriver:

    God Jul och hälsningar från Balkan !

  2. Edk skriver:

    Tack för alla tips/kunskap du delar med dig av. Önskar dig en riktigt god jul!

  3. John Doe skriver:

    God jul & gott nytt år!

Skriv en kommentar